Medycyna

Dodane: 31-12-2015 02:48
Medycyna dawca

Indywidualna dieta

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.


Odżywianie i białka

Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.


Ćwicz z rozwagą

Należy pamiętać o tym, że ćwiczenia mimo, ze są dobre dla naszego zdrowia, to można się również przy nich uszkodzić. Źle wykonywane ćwiczenia mogą doprowadzić do kontuzji, czasami na tyle poważnych, ze będziemy się z nimi borykali całe życie.

Inną sprawą jest nieumiejętne posługiwanie się sprzętem na siłowni- może to doprowadzić nawet w skrajnych przypadkach do śmierci, co na szczęście zdarza się dość rzadko. Kolejną sprawą jest źle dobrana suplementacja lub jej przedawkowanie. Pamiętajmy więc, że najważniejszy we wszystkim jest zdrowy rozsądek i umiar.