Wybierz polskie tradycyjne produkty.

Zapraszamy:

Tego nie wiesz o dżemach:

konfitury sklep internetowy
Dżem ? przetwór owocowy sporządzany z całych owoców...lub ich części.

Dżem przygotowuje się gotując owoce z dużą ilością cukru.

W zależności od rodzaju dżemu jak i rodzaju owoców, dżemy mogą zawierać dodatki zagęszczające; pektynę lub rzadziej żelatynę. W Portugalii jednym z narodowych produktów kulinarnych jest dżem marchewkowy.

Z tego powodu w przepisach regulujących parametry produkcji dżemów w Unii Europejskiej, marchew została uznana za owoc.

Dyrektywa unijna (Council Directive 79/693/EEC, 24 lipca 1979) określa minimalną zawartość owoców w dżemie, jednak aby objąć różne rodzaje dżemów wytwarzanych w krajach Unii, definicję owoców rozszerzono, włączając doń nie tylko wspomnianą marchew, ale także: pomidory, melony, arbuzy, rabarbar, słodkie ziemniaki, ogórki i dynię. Takie samo zdefiniowanie owoców zawarte jest również w nowej dyrektywie (Council Directive 2001/113/EC, 20 grudnia 2001).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCem

O czymś słodkim\Polskie słodkości - jak kupić dobry dżem?

konfitury sklep internetowyWiecie, że da się znaleźć dobrej jakoś dżem i wcale nie trzeba robić go samodzielnie? Bo omówmy się - nie każdemu się chce i nie każdy potrafi.
A taki tost z pysznym dżemem, gofr, albo naleśnik...
No nie da się oprzeć! Dobrej jakości owocowy specjał powinien swoje kosztować - po prostu, działa zasada - tanio lub dobrze. Nie, nie da sie tanio i dobrze.

W rozsądnej cenie można kupić dżemy w sklepach internetowych, prowadzonych przez małych, lokalnych wytwórców.

Nie wydają oni masy kasy na marketing, więc ich cena jest akceptowalna, a produkty - naprawdę wysokiej jakości! No i - wspierasz polski biznes :) I polską tradycję kulinarną, bo takich dżemów jak my mamy, to nikt nie ma, o!

Bądź patriotą - wybierz polskie jedzenie

Bardzo mnie cieszy, że ostatnio popularne robi się sięganie po tradycyjne, polskie produkty.

Wreszcie odwracamy głowy od koncernów i korporacji, które wciskają nam niskiej jakości jedzenie, za bardzo wygórowaną cenę.

Odwracamy się także powoli od mody na obce.

Tak, uwielbiam tajskie curry, japońskie sushi i amerykańskiego burgera.

Ale doceniam też polską kuchnię, zwłaszcza regionalne specjały 0 wędliny, sery, konfitury, soki...

Jest tego naprawdę sporo.

Warto czerpać z tego bogactwa nie tylko dlatego, że pyszne i zdrowe, że bez chemii i dziwnych dodatków (typu soja w kiełbasie, albo żelatyna w konfiturach).

Jeśli chcemy żyć w dostatnim kraju to wspierajmy lokalne biznesy, a nie obce korporacje.

Czym jest dla ciebie jedzenie?

O jedzeniu pisze się przyjemnie, nie powiem.
Pewnie dlatego, że budzi jak najbardziej pozytywne skojarzenia.

Człowiek od razu robi się szczęśliwszy, jeśli zamiast klepać kolejny tekst w tematyce okołobiznesowej, może wreszcie dać upust - nomen omen - kulinarnej rozpuście.

Nie wszyscy jednak patrzą w ten sposób na jedzenie.

Niektórzy wrzucają do swej paszczy co popadnie, by zaspokoić głód.

Nie tędy droga jednak - ani to nie jest zdrowe, no i trochę nie wypada. Nie twierdzę, że od razu trzeba jakieś drogie specjały w siebie pakować, a gdzie tam.

Najpyszniejsze jedzenie, to najprostsze jedzenie - takie, które uruchamia sieć pozytywnych wspomnień.

Dlatego lubimy pierogi, kopytka, dżemy i inne skarby. W prostocie siła :) .

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: